Una mica de la biblioteca

L’Escola del Treball es troba al bell mig de l’Esquerra de l’Eixample, al recinte de l’Escola Industrial que ocupa els antics terrenys de la fàbrica tèxtil Batlló. A la primera planta de l’edifici principal es troba la biblioteca.

 

La història de la biblioteca del centre va estretament lligada a l’inici ara centenari de l’Escola del Treball el 1914. Llavors la Mancomunitat va entendre la necessitat dels serveis d’una bona biblioteca pels alumnes i els professors, en una escola professional d’obrers que buscava l’excel·lència.

0446
Va ser així, com a partir de 1918 comença a funcionar la biblioteca els matins dels diumenges; aleshores va ser ja imparable: més pressupost, més personal, ampliació i nova ubicació de la sala de treball, i més hores d’atenció al públic van anar lligats a un ús molt elevat dels serveis que oferia biblioteca de l’Escola a tot el col·lectiu del centre.

Amb les obres de remodelació i ampliació de l’escola l’any 1923 la biblioteca s’inaugura a la primera planta de l’edifici principal.

HISTORIA INICI BIBLIO1web

Nova biblloteca 1923

La guerra civil i després els anys de la dictadura franquista soterren els nous corrents pedagògics que s’havien implantat l’Escola: professors depurats, un fort control ideològic, nous plans d’estudis i l’eliminació de tot signe diferencial que durant anys havien caracteritzat el centre. Tot i això, la biblioteca continua creixent en fons, en hores de servei i en personal per atendre la gran quantitat d’alumnes matriculats cada curs. Ara la dependència de la gestió passa a ser de la Diputació de Barcelona.

L’any 1959 l’Escola ja tenia 5.115 alumnes. El curs 1960-61, per augmentar la capacitat del centre, es va establir el règim d’ensenyament diürn, una modalitat que no tenia tradició a Barcelona. La Biblioteca obre matí i tarda per oferir els serveis a tota la comunitat educativa.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

A principis del anys vuitanta, malgrat el gran nombre d’alumnes matriculats, hi ha una gran retallada de personal a la biblioteca i només una bibliotecària passa atendre el servei. La resta d’hores d’atenció al públic es cobreixen amb personal subaltern o amb professors en hores de guàrdia, fet que continua fins ara.

Avui dia, l’Escola i la biblioteca depenen del Consorci d’Educació de Barcelona (Ajuntament de Barcelona – Generalitat de Catalunya). La biblioteca obre de dilluns a divendres durant el període lectiu 9 hores diàries repartides entre el torn de matí i el de tarda. És una biblioteca escolar d’ensenyament postobligatoris dotada amb un bibliotecari a jornada completa i un pressupost diferenciat; des de la biblioteca es gestiona l’adquisició, el tractament i el préstec de tot el material didàctic que s’utilitza a l’institut tant pels departament com pels alumnes.

Si voleu conèixer més a fons la història de l’Escola del Treball podeu consultar aquest document que us endinsarà en els nostres 100 anys de vida.

D'on venim historia de l'Escola

Dona un cop d’ull ràpid a la guia de la biblioteca:

 

guia-biblio novembre 2018 5c-20bibli_31518716

 • TIPOLOGIA DEL NOSTRE FONS
 1. A la sala en lliure accés trobareu el material actualitzat de Formació professional i Batxillerat tant per a la consulta com pel préstec. La consulta està oberta a tothom, però el préstec és exclusiu per a la nostra comunitat educativa.
 2. La biblioteca de l’Escola compta amb un valuós fons històric (des de l’inici del segle XX a 1975), col·leccions d’imatges fotogràfiques de l’escola i els llibres anteriors al 1997 es troben emmagatzemats fora de la sala de la biblioteca. Aquest fons està exempt de préstec i  té unes condicions específiques de consulta i difusió que se sol·liciten bé omplint el formulari que trobareu a la secció de contacte, bé via correu electrònic

Punt de llibre biblioteca

 • A QUINS USUARIS ATENEM

El servei de biblioteca és d’ús exclusiu per a la comunitat educativa de l’Escola del Treball així com el préstec; tot i això, la consulta del nostre fons és oberta al públic en les condicions que trobeu especificades anteriorment.

IMG_6431(1)

Biblioteca parleu baix

o bé que parleu baix

 • QUINS SERVEIS OFERIM ALS NOSTRES ALUMNES I PROFESSORS
 1. Consulta del fons, Informació i orientació als lectors.
 2. Ordinadors en xarxa pels nostres alumnes i tota la resta de la comunitat educativa de l’Escola.
 3. Préstec
 4. WIFI
 5. Gestió d’adquisició del material dels ajuts de cohesió social de llibres per alumnes amb risc d’exclusió social.

 • PEL QUE FA A LES DONACIONS

La biblioteca accepta donacions d’entitats i particulars sempre que estiguin d’acord amb la seva política al respecte. Podeu consultar les condicions d’una donació, o bé posar-vos en contacte amb la biblioteca.

vull-donar-llib_31474913